CMS og skrifttyper


Min kone er islænding. Hvis en islænding skal åbne et galleri, så maler de væggene hvide, tænder for lyset, hænger nogle billeder op og åbner døren. Bagefter ser de på detaljer som cvr-nummer, logo, hjemmeside osv. Jeg er dansker. Og ville egentlig ønske jeg var islænding, for så ville jeg være igang med at interviewe de første personer til magasinet.

Men. Samtidig elsker jeg også at nørde med skrifttyper, websystemer og ord. Og nu er det så på plads. Skrifttyperne til både magasin og web bliver Sabon og Avenir, begge i deres Next-udgaver.

Sabon

Sabon er en klassisk serif font, oprindeligt designet af Jan Tschichold, som baserede den på bl.a. Garamond, min favorit skrifttype. Garamond er dog for tynd i kursiv, og ville derfor ikke være optimal som skrifttype til brødtekst. Samtidig havde jeg et ønske om at lave et logo til magasinet som både var tekstbaseret og kunne imitere musik-notationstegnet for gentagelser. Her er det vigtigt at de to kolon-tegn står centreret og netop det kunne Sabon. Derudover har Sabon Next udgaven, designet af Jean François Porchez, også alternative udgaver af enkeltbogstaver med flotte arabisk-lignende seriffer, som jeg glæder mig til at bruge.

Avenir

Avenir er en geometrisk sans-serif skrifttype, designet af Adrian Frutiger. Skrifttypen er b.la. baseret på Futura, en klassisk skrifttype fra 1920'erne. Adrian Frutiger har selv udtalt af skrifttypen er den flotteste af de skrifttyper han har designet og skrifttypen er gang på gang blevet kåret som an af verdens bedste sans-serif skrifttyper. Jeg synes også den er enormt flot og passer virkelig godt til Sabon, men bedst af alt, så er den stille. Det er en konstrueret, geometrisk skrifttype, som modsat Sabon ikke søger at sige noget selv. Den har ingen krummelurer, ingen reminiscens af hverken håndskrift eller gammeldags skrivemaskine. Den har ingen betydning, udover det som står skrevet; en skrifttype som ikke blander sig i teksten budskaber. Virkelig lækkert. Next udgaven er blot en udvidelse af originalen, med muligheden for smallere bogstaver tilføjet.

Kirby

Kirby er det hjemmesidesystem som driver forandreforandre.dk. Og det kan være at det er en fejl at have valgt det. Jeg kan Wordpress i søvne, men jeg trængte til at prøve noget nyt. Og gerne noget som var hurtigt og minimalistisk, så der blev fokus på indhold fremfor funktionalitet. Det er ikke hjemmesiden, men magasinet som er det vigtige. Jeg ved ikke om jeg har valgt rigtigt. Måske. Men indtil videre så prøver jeg, så må vi se. Rent teknisk, så er Kirby et filbaseret CMS uden database, hvilket betyder at det er drønhurtigt, men også kræver at man tør læse og skrive CSS, PHP og HTML. Det kan jeg ikke helt endnu, så hvis det bliver alt for besværligt så bliver det nok Wordspress igen. Man skal jo bruge tiden fornuftigt.